BEFSZTYKI WOŁOWE

BEFSZTYKI WOŁOWE. 40—50 dag zrazowej lub polędwicy, s61, pieprz, sok z cytryny, 5 dag smalcu, 1 łyżka masła, 2 łyżki struganego chrzanu.Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć, po­krajać w równe porcje (w poprzek włókien). Przygoto­wane porcje oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cy­tryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciś­nięte na około 1 godzinę. Porcje mięsa zbić tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usma­żyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Ru­mienić obustronnie, osolić. Patelnię ze zrumienionym mięsem wstawić do piekarnika na kilka minut. Przygo­towane w ten sposób mięso można także smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej lub groszkowanej. Przed włożeniem mięsa patelnię trzeba lekko posmaro­wać oliwą i rozgrzać. Gotowe befsztyki ułożyć na pół­misku. Na każdej porcji położyć „orzeszek” surowego masła i trochę chrzanu. Obłożyć ziemniakami purće lub frytkami. Półmisek ozdobić listkami pietruszki lub sałaty. Amatorzy mogą na każdej porcji mięsa umieś­cić łyżkę zrumienionej cebuli.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone