BIGOS STAROPOLSKI- PRZYGOTOWANIE

Plasterki wyjąć z tłuszczu, włożyć do garnka z kapustą. Na tłuszczu obrumienić pokrojone mięso, lekko posolić i wymieszać z kapustą. Dodać listki laurowe, parę ziaren pieprzu i tyleż ja­łowca. Garnek przykryć, wstawić do nagrzanego pie­karnika. Dusić, utrzymując piekarnik lekko nagrzany .przez 5—6 godzin, sprawdzając od czasu do czasu, czy ‚bigos nie gotuje się zbyt szybko. Powinien lekko „mru­gać”. Przerwać duszenie na kilka godzin. Następnego dnia dusić ponownie tak długo, aż bigos nabierze cha­rakterystycznej miłej woni i brązowej barwy. Przy­prawić pieprzem, cukrem i ewentualnie dosolić. Prze­chowywać w lodówce w przykrytym kamiennym garn­ku lub słoju. W miarę potrzeby odgrzać odpowiednią .porcję, dodając cienko pokrojone plasterki kiełbasy. Bigos należy podawać bardzo gorący, w małych por­cjach z pieczywem. Z podanej proporcji wyjdzie 15—20 porcji.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone