DO PIECZENIA, GOTOWANIA, DUSZENIA

Do pieczenia, gotowa­nia i duszenia tuszek w całości nie potrzeba drobiu rozmrażać. Rozmraża się jedynie wówczas, gdy prze­znaczamy mięso na kotlety, do duszenia w porcjach oraz do nadziewania. Wartość odżywcza drobiu mro­żonego nie odbiega od wartości świeżego. Przy przyrządzaniu potraw z mięsa, podrobów i dro­biu należy zwrócić szczególną uwagę na przestrzega­nie podstawowych zasad prawidłowej technologii, która decyduje o zachowaniu cennych składników odżyw­czych, zawartych w surowcach. Mięso, drób i podroby oczyścić i myć szybko (drób w całości, mięso — w większych kawałkach), najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Nie moczyć w wodzie, gdyż przy moczeniu część składników mineralnych,białka, witamin z grupy Bi rozpuszczalnych w wodzie, przechodzi do niej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone