INDYK NADZIEWANY

INDYK NADZIEWANY (15—20 porcji). 1 indyk wagi około 1 kg, 2 wątróbki z indyka lub kury, 20 dag wędzonego boczku lub bekonu, 25 dag mięsa z kury, 3 łyżki oliwy, 2 cebule, 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu, gałka muszkatołowa na koniec noża, czerwona sproszkowana papryka, 3 żółtka, 3/4—1 szklanka tartej bułki, sól. Indyka oczyścić, umyć, osuszyć. Oczyszczony boczek pokrajać w drobniutki makaronik, mięso kury pokrajać w paseczki. Obrane cebule drobno posiekać, wymieszać z boczkiem, mięsem z kury, dodać oliwę. Osolić i du­sić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Po kilkunastu minutach duszenia dodać posiekane wą­tróbki, wymieszać, udusić do miękkości, skrapiając wo­dą w miarę potrzeby. Uduszone mięso wymieszać z tartą bułką, podgrzać, odstawić, ostudzić, wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku solą, czerwoną sprosz­kowaną papryką, gałką muszkatołową i cynamonem. Nadzienie powinno być ostre. Przygotowanym nadzie­niem napełnić jamę brzuszną indyka, spiąć szpilkami do drobiu. Ułożyć na brytfannie, posmarować oliwą, oprószyć solą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec. W trakcie pieczenia (w miarę potrzeby) podle­wać wodą. Czas pieczenia wynosi 1,5—2 godzin. Poda­wać na gorąco lub na zimno.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone