KNEDLE Z PIECZARKAMI

KNEDLE Z PIECZARKAMI. 1/2 kg ziemniaków, 15 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jaja, 1/2 kg pieczarek, 20 dag cebuli, 2 łyżki tłuszczu, 1 jajko, 1 łyżka tartej bulki, sól, pieprz, 10 dag utartego ostrego sera do posy­pania, łyżka masła. Przyrządzić ciasto tak jak na kluski ziemniaczane. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, obraną cebulę opłu­kać, drobno posiekać, poddusić na tłuszczu, gdy się zacznie rumienić, dodać pieczarki, udusić, osolić. Udu­szone pieczarki drobno posiekać, wymieszać z jajem i tartą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta uformować wałki, a następnie każdy wałek pokrajać na porcje, z których na dłoni zanurzonej w mące formować placuszki grubości około 1 cm, napeł­niając nadzieniem z pieczarek, sklejać na kształt kulek. Bezpośrednio po uformowaniu ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i ułożyć na ogrza­nym półmisku, polać stopionym masłem i posypać utar­tym serem. Podawać jako samodzielną potrawę obiado­wą albo na kolację z dodatkiem surówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone