KRÓLIK NA SPOSÓB HISZPAŃSKI

KRÓLIK NA SPOSÓB HISZPAŃSKI. 1 kg królika, 4 strąki papryki, 20 dag cebuli. 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki oliwy, sól, pieprz. Oczyszczonego i umytego królika poporcjować, opró­szyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, oczyścić z na­sion, pokroić w paski i wsypać na patelnię z rozgrzana oliwą, dusić kilka minut, odcedzić z tłuszczu. Na tej samej oliwie obrumienić porcje królika. W trakcie smażenia dodać pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy cebula zacznie żółknąć, pod­lać wodą lub rosołem, dusić pod przykryciem na wol­nym ogniu. W trakcie duszenia warto dodać trochę szafranu lub curry. Gdy mięso królika zmięknie, do­dać przygotowaną paprykę (odcedzoną z oliwy), dusić jeszcze około 10 minut. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, którego powierzchnię trzeba uprzednio wy­łożyć ugotowanym na sypko z dodatkiem szafranu lub curry ryżem. Dzięki tym dodatkom ryż będzie zabar­wiony na kolor żółty. Półmisek ozdobić strąkiem zie­lonej papryki pokrojonym ozdobnie. Podawać z dodat­kiem surówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone