KRÓLIK W SOSIE POULETTE

KRÓLIK W SOSIE POULETTE. 1 królik wagi około 1,2 kg, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka masła, 2 mar­chewki, 3 cebule, 1 1/2 łyżki mąki, 15 dag pieczarek, 1/2 szklanki śmietany, 1—2 żółtka, cytryna, sól, pieprz.Umytego i osączonego królika pokroić na porcje. Warzywa umyć, obrać, pokroić. Masło stopić w ron­dlu, wrzucić warzywa i porcje królika, poddusić nie rumieniąc, osolić, oprószyć mąką, mieszać podgrzewa­jąc. Gdy mąka zacznie się rumienić, dodać wino, przy­kryć rondel. Dusić na wolnym ogniu od 45 minut do godziny w zależności od wieku królika. Pieczarki umyć, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać do duszącego się mięsa na 15 minut pr^ed końcem duszenia. Udusić, odstawić. Śmietanę wymieszać z żółt­kami, dodać do sosu. Przyprawić do smaku solą, pie­przem i sokiem z cytryny. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem duszonych ziemniaków i szpinaku lub innych gotowanych warzyw.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone