MAKARON ZAPIEKANY NA SPOSÓB FRANCUSKI

MAKARON ZAPIEKANY NA SPOSÓB FRANCUSKI. 25 dag makaronu (wstążki), 1 1/2 szklanki śmietany, 4 marchewki, 1 seler, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, ostra papryka sproszkowana. Makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Ugoto­wać. Odcedzić jeszcze lekko twardawy bardzo dokład­nie osączyć, przepłukać, przelewając na cedzaku ciepłą wodą. Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokra­jać w makaronik, dodać pokrajaną w piórka cebulę i oliwę, osolić, dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut, mieszając w miarę potrzeby. Po tym czasie dodać oczyszczone, umyte i drobno poszatkowane pie­czarki, podlać winem, udusić do miękkości, pod ko­niec duszenia przyprawić do smaku czerwoną sprosz­kowaną papryką, solą i pieprzem. Makaron włożyć do rondla, zalać śmietaną, przykryć i dusić na wolnym ogniu, po kilku minutach dodać warzywa z pieczarka­mi, wymieszać, sprawdzić smak i ewentualnie dodać nieco przypraw. Wyłożyć na posmarowany tłuszczem półmisek, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumie­nić. Podawać zaraz po zapieczeniu. Do makaronu po­dać oddzielnie ostry utarty ser. Dodatek surówek po­żądany.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone