OZÓR CIELĘCY GOTOWANY

OZÓR CIELĘCY GOTOWANY (podawany na zimno lub gorąco). 60 dag ozorka cielęcego, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 1 cebula, sól, pieprz, listek laurowy, 1 ząbek czosnku.Ozorki oczyścić, dokładnie umyć (najlepiej za po­mocą szczotki), zalać wrzącą osoloną wodą i gotować na wolnym ogniu. W połowie gotowania dodać przy­gotowane warzywa i przyprawy, ugotować do mięk­kości. Ugotowane ozorki wyjąć z wywaru, wyłożyć do naczynia z zimną wodą, gdy ostygną — zdjąć skórę. Oczyszczone mięso pokrajać w skośne, cienkie pla­stry. Podawać na zimno z dodatkiem sosu cumberland lub chrzanowego, albo na gorąco w sosie potrawko­wym, cebulowym, holenderskim czy chrzanowym z do­datkiem gotowanych ziemniaków i surówek. W ten sam sposób przyrządza się ozór wołowy i wieprzowy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone