PASZTET Z DZICZYZNY (SARNY LUB ZAJĄCA)- PRZYGOTOWANIE

Czas duszenia wy­nosi około 20 minut. Bułkę pokroić na dość grube kromki i dodać do uduszonego mięsa. Powinna być ona całkowicie zanurzona w sosie. Dusić około 10 mi­nut. Odstawić. Ostudzić uduszone mięso i wątrobę. Przygotować formy na pasztet. Mogą to być foremki do ciasta lub niskie rondelki. Przygotowane naczynia trzeba wyłożyć folią aluminiową lub posmarować ma­słem czy stopioną słoniną, można je także wyłożyć dekoracyjnie cienkimi plasterkami słoniny. Wystudzo- ne mięso pokroić na kawałki i zemleć co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa zaopatrzo­nej w sitko z drobnymi otworami, tzw. sitko paszte­towe. Zmieloną masę podzielić na 2—3 porcje. Kolejno porcje masy wkładać do donicy, ucierać dodając stop­niowo po jajku. W trakcie ucierania masa stanie się gładka i pulchna. Utartą masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową masą napełnić przygotowane foremki. Każdą foremkę przykryć, wstawić do naczynia z wrzącą wodą. Ugotować na płycie lub w piekar­niku. Czas gotowania wynosi 1—1 1/2 godziny. Ostu­dzić, wyjąć z formy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone