PLACEK ZE SZPINAKIEM LUB BOTWINĄ I KIEŁBASĄ- SKŁADNIKI

PLACEK ZE SZPINAKIEM LUB BOTWINĄ I KIEŁBASĄ. 40 dag mąki, 4 dag drożdży, 2 jajka, 1 łyżka tłuszczu, sól, l/t szklanki mleka, 25 dag cebuli, 50 dag szpinaku lub liści fcotwiny, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki zielonej pietruszki posie­kanej z koperkiem, 20 dag parówek lub kiełbasy serdelowej, 1 Jajko, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz.Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać j—3łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnię­cia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, połączyć go * mąką, dodając jednocześnie jajka i tłuszcz. Wyrabiać drewnianą łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać parę łyżek letniej wody. Wyrobione gładkie ciasto po­zostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, drobno posie­kać, osolić, ogrzewać na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie żółknąć, dodać tłuszcz (1 łyżka), dusić chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Botwinę lub szpinak przebrać, oberwać listki, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę. Liście wrzucić do wrzącej osolonej wody, go­tować 2 minuty, -odcedzić, gdy ostygnie — posiekać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone