PŁEĆ PTACTWA WPŁYWA NA SMAK

Wiek drobiu poznaje się po łuskach na nogach. Drób młody łuski ma lekko zarysowane. Ponad dwu­letnie kury i indyczki mają łuski zrogowaciałe i od­stające. Zakończenie mostka u sztuk młodych jest chrząstkowate, a u starszych twarde, nie uginające się pod naciskiem. Płeć ptactwa wpływa również na smak i strukturę mięsa. Mięso samców, zwłaszcza starszych, jest z reguły znacznie twardsze, łykowate, a czasem ma nawet nieprzyjemną woń. Kupując brojlery zapew­nimy domownikom mięso najbardziej delikatne, mięso nadające się do przyrządzania wszelkich potraw. Moż­na je gotować, piec, smażyć i dusić. Te wszystkie metody stosuje się zarówno przy wykorzystaniu tu­szek świeżych, jak mrożonych. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone