POMIDORY NADZIEWANE BOCZKIEM- PRZYGOTOWANIE

Jajka umyć, wylewać kolejno ich zawartość na miseczkę. Masę jajeczną ubić trzepaczką tak jak na omlet, a następnie wymieszać ze szczypiorkiem i tartą bułką z cebulą i boczkiem. Pomidory odwrócić odkro­joną częścią do dołu i wydzielony pod wpływem soli sok zlać do wydrążonej miazgi. Pomidory napełnić „z czubkiem” nadzieniem. W trakcie napełnienia ucis­kać łyżeczką, a następnie ułożyć na żaroodpornym pół­misku posmarowanym oliwą. Powierzchnię pomidorów skropić oliwą, posypać tartą bułką, wstawić do na­grzanego piekarnika, zapiec. Pozostałą po wydrążeniu pomidorów miazgę udusić z dodatkiem łyżki oliwy. Pod koniec zapiekania polać pomidory uduszoną miaz­gą. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika posypać pietruszką. Pomidory zapiekane podaje się na kolację lub w postaci gorącej przystawki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone