POTRAWKA CIELĘCA

POTRAWKA CIELĘCA. 1,20 dag cielęciny z kością, 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por), 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietanki lub mleka skondensowanego nie- słodzonego, ewentualnie żółtko, sok z cytryny.Mięso umyć, osączyć. Włożyć do naczynia zawierają­cego 1—1 1/2 litra wrzącej osolonej wody, zagotować na silnym ogniu, zmniejszyć dopływ ciepła, gotować dalej powoli; mniej więcej po 1/2 godzinie gotowania dodać warzywa (umyte, obrane i opłukane). W przy­padku gotowania w szybkowarze, czyli garnku ciśnie­niowym, mięso wkłada się do mniejszej ilości wody, wystarczy 2—3 szklanki. Gdy mięso mięknie — od- cedzić wywar. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego wywaru, wlać do wrzącego odcedzonego wywaru (1 szklanka), zago­tować, odstawić, dodać skondensowane mleko lub śmie­tankę, zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Mięso oddzielić od kości, pokrajać w plastry, włożyć do sosu, dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub ziemniakami puróe, sałatki przyrządzonej z warzyw ugotowanych w wywarze i surówki warzywnej lub zielonej sałaty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone