PRZECHOWYWANE JEDYNIE W LODÓWCE

  1. Potrawy przeznaczone do duszenia można obsma­żyć, po czym polać wodą lub wywarem z warzyw, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Przyrządzone potrawy z mięsa lub drobiu, jeżeli nie zostaną spożyte natychmiast po przygotowaniu, mogą być przechowywane jedynie w lodówce i to w tym naczyniu, w którym się gotowały.Czas potrzebny do gotowania, smażenia, duszenia czy pieczenia mięsa zależy od rodzaju mięsa i drobiu, od sposobu przyrządzania oraz od rodzaju użytego na­czynia. I tak np. garnki ciśnieniowe nie tylko znacznie skracają czas gotowania czy duszenia potraw, ale rów­nież przyczyniają się do oszczędności opału. Do potraw mięsnych najlżej strawnych należą mięsa gotowane, mięsa pieczone w grillu lub na tzw. ruszcie bez do­datku tłuszczu oraz pieczone w folii. Mięsa duszone, smażone i pieczone w tłuszczu są ciężej strawne, a za­tem i trudniej przyswajalne.Do przyrządzania potraw z omawianych surowców stosuje się te same metody obróbki termicznej, które zostały omówione przy przyrządzaniu potraw z ryb.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone