ROLADA Z MIĘSA MIESZANEGO- PRZYGOTOWANIE

Na dużej desce ułożyć płat słoniny, oprószyć solą i pieprzem, posmarować surowym białkiem, przykryć płatem cielęciny lub wieprzowiny, posmarować masą mięsną. Na powierzchni masy ułożyć wzdłuż płatki szynki, parówki i jaja ugotowane na twardo, pokra­jane w plastry. Całość zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, obwiązać ściśle nitką (tak jak baleron). Roladę można obsmażyć na smalcu, a następnie upiec w pie­karniku lub ugotować w wywarze z warzyw z dodat­kiem korzeni i soli. Przed obsmażeniem należy roladę obsypać korzeniami, a gdy się zrumieni, oprószyć rów­nomiernie solą. Upieczoną lub ugotowaną roladę kła­dzie się na desce, przykrywa drugą deską i obciąża ciężarkiem. Ułożona w ten sposób powinna ostygnąć. Przed podaniem pokrajać w równe plastry, ułożyć na półmisku, dekorując ozdobnie pokrajanymi listkami porów lub sałaty, konserwową papryką i konserwo­wymi ogórkami lub zielonym groszkiem. Podawać z do­datkiem sosu chrzanowego, sałatek i pieczywa.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone