RYBA PO NELSOŃSKU

RYBA PO NELSOŃSKU (lin, karp). 1 kg ryby, 10 dag tłuszczu, 1,5 łyżki mąki, 1 kg ziemniaków, 3 dag suszonych grzybów, 20 dag cebuli, szklanka śmietany, sól, pieprz, 2—3 łyżki posiekanej zieleniny.Grzyby umyć, ugotować, gdy miękkie — wyjąć z wywaru i drobno posiekać. Umyte ziemniaki obgoto­wać w skórkach (gotować około 15 minut), obrać i po­krajać w talarki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półkrążki, podsmażyć na tłuszczu. Rybę umyć, oprawić, opłukać, odciąć łeb, następnie rozciąć wzdłuż kręgo­słupa, skrajać filety, usunąć ości; mięso pokrajać na kawałki szerokości około 2—3 cm, oprószyć przesianą mąką i obrumienić na tłuszczu, osolić, oprószyć pie­przem. Rondel lub prodiż posmarować tłuszczem. W przygotowanym rondlu układać warstwami ziem­niaki, cebulę wymieszaną z grzybami i porcje ryby tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły ziem­niaki. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Śmie­tanę wymieszać z wywarem z grzybów, osolić, przy­prawić pieprzem do smaku. Przygotowanym w ten spo­sób wywarem zalać rybę, wstawić do nagrzanego pie­karnika lub prodiża i zapiec. Podawać jako danie obia­dowe (w rondlu, w którym potrawa się zapiekała), po­sypując powierzchnię drobnc^posiekaną zieleniną. Po­żądanym dodatkiem jest surówka, najlepiej sałata lub jedna z odmian kapusty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone