SZASZŁYK Z WĄTRÓBEK Z DROBIU

SZASZŁYK Z WĄTRÓBEK Z DROBIU. 1/2 kg wątróbek gęsich lub kurzych, 15 dag boczku wędzonego, 20 dag cebuli,4 dag tłuszczu, sól, pieprz, sproszkowana ostra papryka. Wątróbki umyć, osączyć i żeby obeschły, należy je równomiernie rozsypać na podwójnie złożonym papie­rowym ręczniku kuchennym lub na sicie. Boczek oczy­ścić i pokrajać w plasterki (powinno być tyle plaster­ków boczku, ile kawałków wątróbek po przekrajaniu). Osuszone wątróbki pokrajać w plastry o średnicy około 4 cm. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry. Przy­gotować szpadki, szpilki do drobiu lub drewniane pa­tyczki (patyczki nadające się na szaszłyki można na­być w niektórych zakładach zegarmistrzowskich). Po­krajane składniki nabijać kolejno na szpadki, patyczki lub szpilki: wątróbka, boczek, cebula, wątróbka itd. Każdą porcję oprószyć papryką i pieprzem. Przygoto­wane szaszłyki smażyć, wkładając na patelnię z roz­grzanym tłuszczem. Rumienić ze wszystkich stron. Po obrumienieniu przykryć patelnię pokrywą i pozostawić na małym ogniu przez 2—3 minuty, aby szaszłyki „doszły”. Gotowe szaszłyki oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć na półmisek napełniony ugotowanym na syp­ko ryżem, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Po­dawać z dodatkiem surówki z włoskiej lub czerwonej kapusty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone