WARTOŚĆ KALORYCZNA

Wartość kaloryczna potraw z drobiu uzależniona jest od zawartości tłuszczu i waha się w granicach od 99 kalorii dla 100 gramów (gołąb) do 474 dla 100 gra­mów (gęś tuczona). Mięso z drobiu starego bywa znacz­nie twardszą, mniej delikatne. Niemniej rosół spo­rządzony ze starej kury charakteryzuje się większą smakowitością, stary drób bowiem zawiera stosunkowo duże ilości ciał wyciągowych. Kupując drób na targu, należy zwracać uwagą nie tylko na jego świeżość, ale również na wiek i umięśnienie. Świeżość badamy przede wszystkim za pomocą wzro­ku i powonienia. Nieświeże tuszki charakteryzują się specyficzną nieprzyjemną wonią.  Ptaki młode mają mięso delikatne o stosunkowo małej zawartości tłusz­czu. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone