WYBÓR KASZ NA RYNKU

I choć białka te mają wysoką wartość biologiczną, a szcze­gólnie białka kaszy gryczanej, należy je uzupełniać białkami pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w celu wy­korzystania białka produktów zbożowych należy je łą­czyć z mlekiem, serami, jajkami, rybami lub mięsem. Wspomniano wyżej, że wartość odżywcza kasz jest zróżnicowana. Najuboższy pod względem zawartości witamin grupy B jest ryż. Wybór kasz na rynku krajowym przedstawia sięnastępująco:z gryki: kasza gryczana, kasza krakowska, z prosa: kasza jaglana,z pszenicy: manna, zwana również grysikiem, z jęczmienia: pęczak, kasza perłowa, kasza łamana, płatki jęczmienne,z owsa: płatki owsiane, z kukurydzy: kasza kukurydziana, z ryżu: ryż polerowany, płatki ryżowe.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone