ZAJĄC DUSZONY Z WINEM- PRZYGOTOWANIE

Obsmażone porcje mięsa przełożyć do rondla, oprószyć solą i sproszkowaną pa­pryką, podlać wodą (około 1/2 szklanki), dodać umyty szczypiorek, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Marchewkę umyć, oczyścić, opłukać i dodać do duszą­cego się zająca po 20 minutach duszenia. Cebulki obrać, opłukać i dodać do zająca po 1/2 godzinie du­szenia wraz z winem. Dodać także pieprz ziarnisty i jałowiec. Dusić do miękkości. Porcje uduszonego za­jąca wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć marchewką i cebulkami, przykryć, pozostawić w cieple. Najlepiej półmisek ustawić na powierzchni rondla z gorącą wodą. Do sosu dodać koniak, zagotować. Przetrzeć sos przez sito, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, zagrzać. Gorącym sosem polać porcje zająca, ozdobić półmisek zielonymi listkami jarmużu. Podawać z do­datkiem ziemniaków pieczonych lub frytek oraz du­szonych w śmietanie buraczków albo sałatki z czerwo­nej kapusty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone