ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA Z PORAMI- PRZYGOTOWANIE

Pory oczyścić, odkroić zielone liście i wykorzystać na wywar do zupy. Oczy­szczone pory dokładnie umyć, sprawdzając, czy pomię­dzy zewnętrznymi liśćmi nie pozostała ziemia. Pokroić w poprzek na kawałki szerokości około 1/2 cm, wsypać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 5 minut, odcedzić, wymieszać z ugotowanym na sypko ryżeta, przyprawić curry i solą do smaku. Żaroodporne na­czynie posmarować oliwą, posypać tartą bułką. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ryżu. Na ryżu ułożyć mięso, posypać posiekaną pietruszką, przykryć resztą ryżu, wyrównać powierzchnię, zalać śmietaną. Powierzchnię zapiekanki posypać utartym serem. Wstawić do na­grzanego piekarnika, zapiec. Zrumienioną potrawę wy­łożyć na półmisek. Podawać z dodatkiem sosu pomi­dorowego i z surówkami. Na zakończenie obiadu jed- nodaniowego można podać kisiel mleczny i herbatę lub napój owocowy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone