ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z BOCZKIEM- PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, osączyć, pokroić na cienkie pla­sterki, oprószyć solą i pieprzem. Podduszoną cebulę wymieszać z boczkiem. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić na małe, cienkie plasterki.. W przygotowanym naczyniu układać warstwami ziem­niaki, posypując je zieleniną i cebulą z boczkiem, oraz. serem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemnia­ki. Trzepaczką wymieszać mleko z jajkiem i ze śmie­taną. Przygotowany w ten sposób sos przyprawić so­lą i pieprzem. Potrawę zalać sosem, posypać po­wierzchnię tartą bułką. Wstawić do piekarnika, za­piec. Zapiekanie potrawy powinno trwać około 45 mi­nut. Zapiekać należy powoli w niezbyt gorącym pie­karniku. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu jako podstawową potrawę obiadową z surówką. Pożądany będzie także dodatek sosu, np. śmietanowego. Na za­kończenie takiego obiadu można podać herbatę z cia­stem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Hej, mam na imię Adela i bardzo serdecznie chciałabym Cię przywitać na moim blogu. Mam nadzieję, że tematy, o których piszę Ci się spodobają i zostaniesz ze mną na dłużej 😉
© Wszelkie prawa zastrzeżone